29 november 2010

Leuk initiatief van Koken met Karin: 4 december nationale antipakjesavond

Karin Luiten van Koken met Karin is al een tijdje druk bezig om Nederland weer aan het koken te krijgen zonder pakjes en zakjes. Ze heeft zaterdag 4 december nu als nationale antipakjesavond gebombardeerd. Een heel leuk initiatief!

Ik probeer zelf ook zoveel mogelijk zonder pakjes en zakjes te koken en dat gaat me aardig goed af.
Als je er op gaat letten wat er soms allemaal in die pakjes zit.... En het is gewoon waar, een zelfgemaakte maaltijd is vaak net zo snel klaar en geeft meer voldoening.

Op 1 onderdeel smokkel ik echter heel vaak: ik gebruik regelmatig bouillonblokjes. Liever zou ik dat niet doen vanwege de E621(smaakversterker) die daar over het algemeen altijd in zit, maar tot op heden heb ik geen goed alternatief gevonden. Altijd zelf bouillon maken zit er niet in, dat kost gewoon te veel tijd.

Stiekem hoop ik dan ook dat deze actie helpt om fabrikanten bewuster te maken van wat leeft onder consumenten. Even zoeken op internet leert dat  heel veel mensen op zoek zijn naar een goed alternatief voor bouillonblokjes met E621. De eerste fabrikant die daar op inspeelt (en dus blokjes maakt zonder (E621) kan volgens mij rekenen op een grote schare fans!
 
Volg de discussies over de Nationale Antipakjesavond ook op Twitter: #NAPA of kijk op de blog van Karin.

Gegratineerde zuurkoolschotel met gehakt

Ingrediënten:
  • 500 g zuurkool
  • 400 g vastkokende aardappelen, geschild en in dunne plakken
  • zout en versgemalen peper
  • 2 eetl. vloeibaar bakproduct
  • 500 g half-om-half gehakt
  • 1 eetl. gehaktkruiden
  • 1 klein blikje ananas in stukjes
  • 1 eetl. olijfolie of vloeibaar bakproduct
Voorbereiden:

Verwarm de oven voor op 200°C. Zet de zuurkool op met een laagje water en laat op lage stand 10 minuten stoven. Zet in een andere pan de aardappelplakjes op in ruim water met zout en laat ze in circa 5 minuten beetgaar koken. Giet ze af en laat ze even staan. Verwarm het vloeibaar bakproduct en bak het gehakt met de gehaktkruiden rul. Laat de zuurkool goed uitlekken in een vergiet en schep de stukjes ananas erdoor. Maal er wat peper over.

Bereiden:

Verdeel het gehakt over de bodem van een ovenschaal en schep hierop de zuurkool. Verdeel de plakjes aardappel erover, bestrooi ze met zout en peper en besprenkel ze met wat olijfolie. Zet de schotel in de oven en laat in circa 20 minuten bruin bakken.

Tip:
Meng in plaats van ananas stukjes appel en/of rozijnen door de zuurkool.

Variatie:
Lekker met wat grove mosterd.

Bron:
Boodschappen

De verhouding aardappel/zuurkool vinden wij niet helemaal kloppen. Er mag wel wat meer aardappel in deze schotel. Ik had al meer aardappels gebruikt dan het recept aangeeft, maar de volgende keer doe ik er nog wat meer in.

In plaats van h.o.h. gehakt gebruik ik altijd rundergehakt. Ik heb nog wat uitgebakken spekjes aan het gehakt toegevoegd, het zoute van de spek vind ik erg lekker bij de ananas. 

De schotel heeft een stuk langer dan 20 minuten in de oven gestaan, zodat de aardappels mooi goudbruin gekleurd waren. We hebben erg lekker gegeten!

28 november 2010

Romige spinaziesoep

Ingrediënten: 
  • 500 g verse spinazie, gewassen en fijngehakt of 450 g diepvriesspinazie
  • 2-3 eetl. milde olijfolie (Mediterrane)
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 eetl. gedroogde majoraan of oregano
  • 3 eetl. bloem
  • ca. 1/2 l bouillon (van kippen- of groentebouillontablet), warm
  • 100 g roomkaas
  • 6 eieren, 8 minuten gekookt en gepeld

Materialen:
  • soeppan
  • staafmixer
Bereiden:

Kook de spinazie in een beetje water 3-4 minuten totdat de groente slinkt (of ontdooi de diepvriesspinazie). Pureer de spinazie met de staafmixer.

Verhit de olie en fruit hierin de uisnippers, knoflook en majoraan op laag vuur, zodat de uisnippers glazig worden. Strooi de bloem erover en roer om. Voeg 1 dl bouillon toe en breng het geheel al roerend aan de kook. Voeg de rest van de bouillon toe en kook de soep zachtjes 5 minuten door. Roer de spinaziepuree erbij en breng de soep aan de kook. Voeg eventueel nog wat water toe als de soep te dik is. Laat de roomkaas in de soep smelten. Halveer de eieren in de lengte.

Serveren:
Verdeel de soep over 4 diepe borden en leg in elk bord 3 halve eieren. Serveer direct.
 
Bron:
Boodschappen/Wilma

Kruidnootjes

Ingrediënten:
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram donkere basterdsuiker
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 100 gram koude, harde boter, in kleine stukjes
  • 3 eetlepels melk
Materialen:
  • bakpapier
Voorbereiden:

1. Zeef het bakmeel, de suiker, speculaaskruiden en 1/2 theelepel zout boven een kom. Voeg de boter en de melk toe en wrijf alles met de vingers tot kruimels. Kneed het deeg tot een bal, pak het in vershoudfolie en laat het deeg in de koelkast in circa 30 minuten opstijven.

Bereiden:
2. Verwarm de oven op 175 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Rol van het deeg lange slieren van circa 1 cm dik. Snijd ze in stukjes en vorm van elk stukje een balletje. Leg de balletjes op de bakplaat en druk ze met de duim iets platter.

3. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de kruidnootjes in circa 15 minuten gaar en bruin.

4. Neem de kruidnootjes van het bakpapier en laat ze afkoelen. Bewaar de kruidnootjes in een trommel.

Bron:
12 maanden lekker eten

Frambozencakejes met witte chocolade

Ingrediënten:
  • 225 g zelfrijzend bakmeel gezeefd
  • 200 g suiker
  • 100 g witte chocolade geraspt
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eieren
  • 200 g boter gesmolten
  • 1 bakje frambozen
Materialen:
  • muffinvorm met 12 holtes, ingevet
  • (Microplane) rasp (voor raspen witte chocolade)
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 175 °C.

Meng in een grote kom het bakmeel met de suiker, witte chocoladerasp, vanillesuiker en 1 theelepel zout. Klop in een andere vorm de eieren los en meng ze met de gesmolten boter. Roer het eiermengsel snel door de droge ingrediënten tot een dik beslag.

Schep in ieder muffinvormpje een bodem van het beslag, leg hierop 3 frambozen. Schep hier een grote lepel beslag bovenop tot net onder de rand van de muffinvorm.

Bak de cakejes 25 minuten in de voorverwarmde oven gaar en goudbruin.

Bron:
AH

Deze cakejes ga ik zeker vaker maken, ze vielen hier erg in de smaak !

22 november 2010

Kerriekip met bloemkool

Ingrediënten:
  • 400 g kipfilet, in stukjes
  • 1 ui, in ringen
  • 600 g bloemkool, in roosjes
  • 1 pot Indiase kerriesaus (520 g)
  • 300 g witte rijst
  • 2 el amandelschaafsel (bakje 55 g).

Materialen:
  • ovenschaal (25 x 30 cm)
  • aluminiumfolie

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Doe de kip, de ui en de bloemkool in de ovenschaal. Verdeel de kerriesaus erover en dek af met aluminiumfolie. Bak in 30 min. gaar in de oven.

2. Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Rooster het amandelschaafsel in een koekenpan zonder olie of boter in 3 min. goudbruin. Laat afkoelen op een bord.

3. Bestrooi de ovenschotel voor het serveren met het amandelschaafsel. Serveer met de rijst. Lekker met naanbrood

Bron:
AH

Vroeger aten we thuis regelmatig Chicken Tonight, met name mijn vader vond dit erg lekker. Als ik wist dat hij kookte dan zag ik de bui al hangen...  Uit mezelf zal ik nu dan ook niet snel zo'n potje kopen.  Ik word er nog steeds niet bij van. Bovendien probeer ik zoveel mogelijk zonder pakjes, zakjes en potjes te koken.

Mijn vriend vind zo'n potje op z'n tijd wel lekker, maar ik verzin dan meestal snel iets anders... Ik ben ook niet zo heel dol op rijst. Toen ik dit recept in de Allerhande van deze maand zag staan leek het me een goed compromis. En eerlijk is eerlijk, deze variant smaakte erg goed en is ook nog eens erg makkelijk te maken. Het zal zeker nog een keer op het menu staan. 

21 november 2010

Bruine bonensoep

Ingrediënten:
  • 1 zakje boerensoepgroente (350 gr)
  • 1 zakje selderij
  • 1 (of 2) bouillonblokje(s), rund
  • 1 blik bruine bonen (800 gram)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rookworst
  • 100 gram ontbijtspek of spekblokjes oid
  • 1 blikje tomatenpuree

Materialen:
  • Staafmixer
  • Soeppan 

Bereiden:
(Ontbijt)Spek aanbakken. Knoflook en soepgroenten toevoegen en circa 3 minuten fruiten. Selderij fijn snijden.
 
Selderij, bruine bonen, blikje tomatenpuree, 700 ml water en bouillonblokje(s) (verkruimeld) toevoegen en aan de kook brengen. Circa 5 minuten laten koken.  Helft van soep uit pan scheppen en pureren. Alles weer bij elkaar in de pan doen.
 
Worst in plakjes snijden en toevoegen. Soep nog even laten koken.
Lekker met donkerbruin brood.

Speculaascake

Ingrediënten:
  • 200 gram boter, op kamertemperatuur
  • 200 gram bruine basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 4 tl koek- en speculaaskruiden
Materiaal:
  • cakevorm, 1 liter ingevet

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 160 graden. Klop de boter samen met de suiker en een mespunt zout 15 minuten met een mixer tot er een mooie luchtige crème is ontstaan. Klop dan een voor een de eieren erdoor. Voeg pas een nieuw ei toe als de vorige helemaal is opgenomen.

Zeef het bakmeel samen met de speculaaskruiden boven het botermengsel en meng het voorzichtig door elkaar.

Giet het beslag in de cakevorm en bak de cake in circa 50 minuten gaar. Laat afkoelen op een rooster en snijd de cake in plakken.

Lekker met slagroom.

Bron:
AH

Een lekkere cake, hij was alleen net een beetje te droog geworden. Ik heb nog wat amandelschaafsel over het deeg gestrooid.



20 november 2010

Lasagne met romige zeevruchtenvulling

Ingrediënten:
  • 75 g boter
  • 50 g bloem
  • 250 ml warme melk
  • 250 ml warme visbouillon van 1/2 tablet
  • zout en versgemalen peper
  • 2 eetl. olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 1 theel. gedroogde of 1 eetl. verse tijmblaadjes
  • 1 eetl. tomatenpuree
  • 6 rijpe trostomaten, in blokjes
  • 500 g zeevruchtencocktail, diepvries of vers
  • 50 ml kookroom of crème fraiche
  • 1 pak lasagnevellen (250 g)
  • 200 g Noorse gerookte zalm (Vismarine)
  • 100 g geraspte Parmezaanse kaas

Materialen:
  • ovenschaal (ca. 20 x 30 cm)

Voorbereiden:
Laat de boter smelten in een pan met dikke bodem en roer de bloem erdoor tot het mengsel van de bodem loskomt. Giet de warme melk en bouillon beetje bij beetje bij dit mengsel en blijf goed roeren tot de saus klontvrij is en dik begint te worden. Laat een paar minuten doorkoken en breng de bechamelsaus dan op smaak met zout en peper. Laat de saus met een stukje folie afgedekt afkoelen. Verwarm de olie en fruit de ui en knoflook op een lage stand een paar minuten tot ze lichtbruin zijn. Voeg de tijm en tomaten-puree toe en bak een minuut mee. Voeg dan de tomatenblokjes toe en laat nog eens 5 minuten zachtjes stoven tot er een dikke saus ontstaat. Voeg de zeevruchten en room als laatste toe en laat nog een minuut meewarmen. Laat de saus wat afkoelen en schep er een kwart van de bechamelsaus doorheen. Breng de saus op smaak met zout en peper.

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 200°C. Verdeel een lepel bechamelsaus gelijkmatig over de bodem van een ovenschaal en bedek met 3 à 4 lasagnevellen. Verdeel hierop een kwart van de zeevruchtensaus en een paar plakjes zalm. Dek af met pastavellen en herhaal deze stappen nog 3 maal. Dek de laatste laag saus af met pastavellen en verdeel hierover de rest van de bechamel. Bestrooi met parmezaanse kaas. Bak de lasagne in circa 40 minuten in het midden in de oven. Laat nog 10 minuten staan voor u hem aansnijdt.

Tip:
U kunt verschillende soorten (diepvries-)vis gebruiken.

Bron:
Boodschappen

Deze lasagne is echt geweldig! Ik maak het met garnalen en pangasiusfilet. In plaats van parmezaanse kaas heb ik geraspte oude kaas gebruikt. Mijn lasagneschaal is alleen iets te groot voor deze lasagne, dus volgende keer gebruik ik weer een andere ovenschaal.



17 november 2010

Nieuwe aanwinst: Le Creuset ovale braadpan

Toen ik vandaag uit mijn werk kwam, lag er een pakje op mij te wachten! Altijd leuk, ik had er niet op gerekend dat het nu al binnen zo zijn.

Vanwege het 85e jarige jubileum van Le Creuset hebben ze op het moment een leuke actie met de ronde braadpan van 24 cm (4,2 liter voor 4/6 personen) en de ovale braadpan van 27 cm (4,1 liter voor 4/6 personen) in de kleur oranje.

Ik heb al een grote ronde braadpan van 28 cm (6,7 liter voor 6-8 personen), maar die is voor bepaalde gerechten net iets te groot. Vandaar dat ik er graag nog een pan bij wou hebben. Dit is een mooi handzaam formaat. De pan is uitgevoerd met een metalen knop zodat deze ook in de oven kan.

Ik ben fan van het merk le Creuset, zoals misschien wel al een klein beetje duidelijk werd uit mijn eerdere berichten. Ze hebbben hele mooie kookspullen, waar zo fijn huiselijk sfeertje omheen hangt. Ik hou er van! Jammer alleen dat de braadpannen zo ontzettend duur zijn. Aan deze jubileum aanbieding kon ik dan ook geen weerstand bieden..

Jullie zien deze pan vast de komende tijd wel op mijn foto's voorbij komen!

16 november 2010

Pittige spruitjes met rookworst

Ingrediënten:
  • 2 gesnipperde uien
  • 1 gehakt teentje knoflook
  • 25 gram boter
  • 400 gram schoongemaakte spruitjes
  • 1 rookworst in plakjes
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • sambal
  • zout

Bereiden:

Fruit de ui en knoflook in de boter. Roerbak de spruitjes ongeveer 3 minuten zachtjes mee.
Voeg 3 eetlepels water en zout toe en laat ze ongeveer 5 minuten beetgaar worden. Snijd de worst in halve plakjes. Voeg vervolgens de worst toe en bak alles nogmaals 5 minuten. Voeg de ketjap toe en bak het nog 2 minuten. Op smaak brengen met sambal en zout.
Lekker met aardappelpuree.

Tips:
Niet te veel ketjap gebruiken anders wordt de smaak te overheersend.
Spruitjes eventueel van te voren 3-4 minuten blancheren.

15 november 2010

Stamppot rode bietjes met geitenkaas en merguez-worstjes

Ingrediënten:
  • 1-1¼ kg aardappelen, geschild
  • 40 g boter
  • 1-1½ dl hete, volle melk
  • 600-700 g gekookte bietjes, in dunne reepjes
  • 2 el fijngesneden bladpeterselie
  • 125 g verse geitenkaas, verkruimeld
  • zout, peper
  • 6 merguez-worstjes
  • ½ el olijfolie
Bereidingwijze:
  1. Kook de aardappelen gaar in circa 25 min. Laat uitlekken en stamp ze fijn.
  2. Laat de puree op zacht vuur al roerend even uitdampen. Roer er de boter en melk door tot er een romige puree ontstaat.
  3. Voeg de bietjes, peterselie en geitenkaas toe en zout en peper naar smaak.
  4. Bak intussen de merguez-worstjes goudbruin en krokant in 15-20 min. in de olie in een koekenpan.
  5. Keer ze regelmatig.
Bron:
Libelle

14 november 2010

Opa's groentesoep

Mijn opa maakte de lekkerste groentesoep. Elke week kookte hij een pot vol en deze soep was onovertroffen. Niemand anders kon zulke lekkere soep maken als hij.

Ik ging daarom als jong meisje bij hem op cursus om ook deze soep te leren koken. Jammer genoeg ben ik mijn aantekeningen van toen kwijt, maar in grote lijnen maak ik mijn soep nog steeds op dezelfde manier.

Mijn soep komt er inmiddels bij in de buurt, maar de smaak evenaren lukt natuurlijk niet. Ik heb het recept ook een klein beetje aangepast. Ik gebruik runderworstjes in plaats van verse worst en ik snij de soepgroente niet extra fijn. Opa deed dit wel, zelfs fijne soepgroente waren niet fijn genoeg. Opa sneed met engelengeduld alles heel fijn, zelfs het rundvlees uit het potje bouillon. Ook had hij een bepaalde timing, maar dat kan ik me niet meer precies herinneren.

Een van de redenen waarom ik deze soep zo lekker vond is dat hij de soep niet te zout maakte. Zoute groentesoep vond en vind ik heel vies. Daarnaast moet ook de vermicelli goed gedoseerd zijn, anders wordt het vermicellisoep.

Hier het recept, de hoeveelheden zijn afhankelijk van de hoeveelheid die je wilt maken:
  • verse worst of runderworstjes
  • soepgroente
  • vermicelli
  • potje runderbouillon
  • selderij
  • bouillonblokje
Zet de worstjes met water op te trekken. Schep het schuim er af. Snijd de worst in kleine stukjes. Voeg de runderbouillon (vlees eerst kleiner snijden), bouillonblokje, selderij, soepgroente en eventueel nog wat extra water toe en laat een tijdje koken. Voeg op het laatst de vermicelli toe (niet te lang van te voren anders wordt het drap...). Proef of de soep goed op smaak is.

Ik voeg zelf nog een laurierblaadje toe als ik de worst laat trekken voor wat extra smaak. De ene worst is een stuk kruidiger als de ander. Hierdoor verschilt de smaak van de soep nog wel eens, de ene keer smaakt deze wat kruidiger dan de andere keer.


Kookboek: 12 maanden lekker eten

Op een regenachtige zondag is er niets lekkerder dan mijn stapel kookboeken weer eens door te bladeren.

12 maanden lekker eten heb ik al een tijd geleden gekocht. Dit kookboek is gekozen tot beste kookboek van 2009.  Het is een ideaal kookboek voor iedereen die houdt van eenvoudige recepten waar niet al te veel ingrediënten voor nodig zijn. Er staan geen culinaire hoogstandjes in, maar recepten die je elke dag kan maken. Het boek is mooi vormgeven en bevat veel foto's.

Het is een kookboek waar ik regelmatig met veel plezier doorheen blader. Als je, net als ik, vaak recepten opzoekt op de website van Albert Heyn dan is dit boek ook zeker een aanrader! Ik kan me echter ook voorstellen dat de meer ervaren hobbykok hier niet direct warm voor loopt.

13 november 2010

Nigella Lawson: Keuken: recepten uit het hart van het huis

Ik zag dit boek liggen bij de Albert Heyn en kon het gewoon niet laten liggen.... Nigella lonkte vanaf de kaft naar me en toen ik de titel las: Keuken, recepten uit het hart van het huis, was ik verkocht. Dit boek moest ik hebben!!

Ik heb het boek zojuist lekker doorgebladerd en ik ben er erg blij mee. Een prachtig boek met goed uitvoerbare recepten. Echt een aanwinst voor mijn kookboekverzameling. Een kookboek waarmee je niet alleen inspiratie opdoet, maar waar je ook daadwerkelijk uit gaat koken.

Toch heb ik ook wel een paar opmerkingen:
Het boek bevat, vooral in het begin, lange stukken tekst. Ik vind het jammer dat er in een aantal hoofdstukken geen alinea's zijn aangebracht (bij voorbeeld bij de inleiding en keukenspullen), maar dat men er voor gekozen heeft om de tekst te laten inspringen. De tekst lijkt dan wat massief, waardoor het minder aantrekkelijk wordt om te lezen. Ook bevat het boek nog een aantal typ/spelfouten.

Toch blijf ik heel enthousiast over dit boek, halverwege was ik mijn kanttekeningen haast al weer vergeten. Nu nog kiezen welk recept ik het eerst ga uitproberen!

Guacamole

Ingrediënten:

  • 2 avocado's
  • 1/2 teentjes knoflook (naar smaak)
  • 1 rode peper, fijngehakt (of tabasco) 
  • 2 eetlepels limoensap
  • koriander (ketoembar) (naar smaak)
  • peper en zout
  • 2 kleine tomaten, in blokjes (zonder pitjes)
  • sjalotje, gesnipperd

 

Bereiden:

Avocado's door midden snijden en uitlepelen en fijnprakken. Knoflook, tomaat en peper toevoegen. Op smaak brengen met zout, peper en koriander. Limoensap zorgt ervoor dat saus niet verkleurd.

Pitten in schaaltje saus doen tot het opdienen (ook tegen verkleuren).

Lekker bij tortillachips en chili con carne.

Chili con carne van Jamie Oliver

Ingrediënten:
  • 450 gram gehakt
  • 2 blikken tomaten (400g) (hele op sap)
  • 200 gram zongedroogde tomaten
  • 2 blikken rode kidneybonen (400 g)
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 uien
  • 1 verse spaanse peper, zonder zaadjes, fijngehakt
  • 2 afgestreken theelepels chilipoeder
  • 1 volle theelepel komijn
  • zeezout en verse zwarte peper uit molen
  • kaneelstokje
Materialen:
  • Braadpan
Bereiden:
Uien en knoflook fijn snijden en en bak ze in een beetje olijfolie zacht. Voeg chilipoeder, verse peper, komijn en beetje peper en zout toe. Doe vervolgens vlees erbij en bak het al roerend bruin. Maal de zongedroogde tomaten fijn in keukenmachine met een beetje olie uit de pot, zodat het een mooie pasta wordt.. Doe dit samen met de tomaten, het kaneelstokje en een wijnglas water bij het vlees. Voeg als nodig is peper en zout toe.
 
Breng aan de kook en leg deksel op de pan. Laat circa 1,5 uur sudderen. Voeg half uur voor einde kooktijd kidneybonen toe. Het beste is om het een dag van te voren klaar te maken zodat de smaken kunnen intrekken.
 
Lekker met knappering brood, salade en (griekse) yoghurt (of zure room) of guacamole.

Ik vind 2 blikken kidneybonen te weinig in verhouding tot de rest, ik gebruik 4 blikken.



Bronvermelding:
Jamie Oliver Happy Days with the Naked Chef

12 november 2010

Mezzelune Giganti met rivierkreeftjes en krab

Ingrediënten:
  • mezzulune giganti met rivierkreeftjes en krab(AH)
  • courgette
  • pakje gezeefde tomaten
  • kookroom
  • limoen(sap)
  • sjalotje
  • versgemalen peper en zout

Voor de salade:
  • eikenbladslamelange
  • tomatenketchup
  • wodka
  • mayonaise
  • tabasco
  • tomaten
  • rivierkreeftjes
  • versgemalen peper en zout

Bereiden:

Meng mayonaise, met ketchup, een scheutje wodka, een paar druppels tabasco tot een dressing.
Breng op smaak met peper en zout.

Fruit in 2 eetlepels olijfolie fijngesneden blokjes courgette en 1 gehakt sjalotje. Voeg 1 pakje gezeefde  tomaten toe, een scheutje kookroom en het sap van een kwart limoen. Meng de gekookte mezzelune hierdoor en maak op smaak met peper en zout.

Serveren:
Schik de sla op een bord en leg er rivierkreeftjes en tomaten boven op. Verdeel hier wat dressing over heen. Schep de pasta er naast.

Dit staat echt zo op tafel en is erg lekker!


Golden Syrup

In recepten van met name engelse koks zoals bijvoorbeeld Nigella Lawson, Jamie Oliver etc., wordt vaak Golden Syrup gebruikt.

Ik was altijd in de veronderstelling dat dit in Nederland moeilijk te verkrijgen was, maar wat blijkt..... het is gewoon te koop bij de Appie!

Ik vond het in het schap met zoet broodbeleg. Tja, aangezien ik niet zo gek ben op zoet broodbeleg bekijk ik dat schap nooit zo aandachtig! Ik had eerder verwacht dat het bij de suiker of bakproducten zou staan.

Nu nog een lekker receptje uitzoeken om het uit te proberen, maar dat zal vast niet zo veel problemen opleveren...

10 november 2010

Paella

  • chorizoworst (250 g), in kleine blokjes
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 1 rode paprika, in kleine blokjes
  • 300 g risottorijst
  • 1 zakje saffraan (0.05 g)
  • 1 blikje tomatenpuree (70 g)
  • 750 ml kippenbouillon (van tablet)
  • 300 g tuinerwten (pak 450 g, diepvries)
  • 1 bakje fruits de mer (vis, 150 g)

Bereiden:

Bak de chorizo in een hapjespan op laag vuur uit. Schep op een bordje. Bak de ui en de paprika in het bakvet zachtjes 2-3 min. Voeg de rijst en de saffraan toe en bak al omscheppend mee tot alle rijstkorrels glanzen. Schep de tomatenpuree erdoor en bak alles nog 1 min. Schenk de bouillon erbij en roer de erwten erdoor. Laat de rijst zonder deksel op de pan op zacht vuur in ca. 15 min. gaar worden, roer regelmatig. Spoel de fruits de mer in een zeef onder koud stromend water af en laat goed uitlekken. Roer de chorizo en de fruits de mer door de paella en warm alles nog 2-3 min. goed door.

Tip:
Geen visliefhebber? Vervang de fruits de mer dan door stukjes kip.

Bron:
AH

8 november 2010

Arretjescake

Ingrediënten:
  • 125 g roomboter       
  • 125 g plantaardige margarine       
  •  2 eieren       
  •  200 g witte basterdsuiker       
  •  5 eetlepels cacao       
  •  200 g Mariabiscuitjes

Materialen:
  • handmixer
  • kleine cakevorm
  • bakpapier

Bereiden:
Smelt de boter en de margarine in een steelpan. Haal van het vuur.

Klop in een grote kom met de handmixer de eieren met de suiker tot het geheel dik en luchtig is. Voeg de cacao toe en roer goed door. Giet hier al roerend de boter met de margarine bij.

Breek de biscuitjes door ze in de verpakking te laten en er met een deegroller heel hard en vaak op te slaan. Roer de stukjes biscuit door het cacaomengsel.

Bekleed de cakevorm met het bakpapier en schep het cacaomengsel hier in. Strijk de bovenkant met een lepel glad.

Laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.

Bron:
Okoko recepten

Ik heb deze cake gemaakt voor een familie etentje. De eieren heb ik vervangen door 2 eetlepels vanillevla, omdat rauwe eieren niet verstandig zijn voor oude mensen en kinderen onder 5 jaar.



 





Garnalen met knoflookmayonaise


Ingrediënten:
  • 500 gram reuzegarnalen
  • olijfolie met chilipeper en knoflook (AH Excellent)
  • knoflook
  • mayonaise
  • versgemalen peper
  • eventueel een snufje suiker

Voorbereiden:
Marineer de garnalen in knoflook en olijfolie met chilipeper en knoflookaroma.

Voor de knoflookmayonaise:
Meng de mayonaise met geperste knoflook, vers gemalen peper en eventueel een snufje suiker naar smaak. Zet de mayonaise in de koelkast om op smaak te komen.

Bereiden:
Bak de garnalen enkele minuten op middelhoog vuur. Bak de garnalen vooral niet te lang, dan worden ze taai!

Serveer met een lekkere salade en aardappeltjes uit de oven.

Dit is echt zo lekker!!!!


Pizza met rauwe ham, brie en noten

Voor het pizzadeeg:
  • 2 theel. gedroogde gist
  • 150 ml lauwwarm water
  • 275 g bloem
  • 1 eetl. melk (Melkan)
  • 3 eetl. olijfolie
  • 1/2 theel. zout

Voor de vulling:
  • 2 eetl. olijfolie
  • 150 g gerookte ham, in repen
  • 2 peren, geschild, in plakjes
  • 50 g gepelde walnoten
  • 150 g brie, in dunne plakjes
  • bakplaat of 2 pizzavormen, ingevet

Voorbereiden:
Los de gist op in 4 eetlepels lauwwarm water. Meng het gistmengsel met 50 gram van de bloem en laat het 20 minuten afgedekt op kamertemperatuur rijzen. Roer er daarna de rest van het lauwwarme water, de bloem, melk en 2 eetlepels olijfolie door. Voeg zout toe. Kneed het mengsel in de kom of op een bebloemd werkvlak tot een soepel deeg. Voeg eventueel iets meer bloem toe als het deeg te nat is en iets meer water als het te droog is. Vorm het deeg tot een bal, bestrijk deze dun met olijfolie en laat het deeg in een kom, afgedekt met een vochtige doek, op een warme plaats circa 1 uur rijzen of tot het deeg in volume verdubbeld is.

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 220°C. Rol het deeg uit tot een grote of twee kleinere cirkels van 3-4 mm dik. Leg het deeg op de bakplaat of in de pizzavormen. Bestrijk het met 1 eetlepel olijf­olie. Verdeel de ham, peer en noten over de deegbodem(s). Verdeel de brie erover, sprenkel de rest van de olijfolie erover en bak de pizza('s) in het midden van de oven in 12-15 minuten goudbruin en krokant.

Bron:
Boodschappen
 
Wij hebben deze pizza gemaakt met een kant en klare bodem. We aten het als voorgerecht bij een
italiaans menu.



Tagliatelle met spinazie en zalm

  •  4-6 eetl. olijfolie om in te bakken
  • 300 g verse spinazie, gewassen
  • 1 rode paprika, in dunne reepjes
  • 1 grote (zoete) ui, gesnipperd
  • 1/2 citroen
  • 250 g tagliatelle (met eieren bereid)
  • 200 g roomkaas of mascarpone
  • 200 g gerookte zalm, kleingesneden of zalmsnippers
  • stukje oude kaas
Voorbereiden:
Breng circa 1,5 liter water aan de kook.

Bereiden:
Schenk 2-3 eetlepels olijfolie in een wok en roerbak de spinazie tot deze slinkt. Schep de spinazie op een snijplank en hak hem fijn. Maak de wok schoon, schenk er opnieuw 2-3 eetlepels olie in en roerbak de paprika en ui tot de ui goudbruin kleurt. Rasp boven de wok de schil van de schoongeboende citroen dun af.
Zet de tagliatelle op met het kokende water, roer om en kook de pasta beetgaar.

Schep de spinazie, roomkaas en gerookte zalm in de wok, voeg circa 50 ml pastakookwater toe en verwarm het geheel al roerend, zodat de roomkaas smelt en aan de kook komt. Giet de tagliatelle af. Verdeel de tagliatelle over 4 diepe borden, verdeel de spinaziesaus erover en strooi er wat versgeraspte oude kaas over. Snijd het stukje citroen in vier puntjes en leg op elk bord een puntje citroen.

Tip:
Door de gerookte zalm is het gerecht zout genoeg, voeg dit dus niet extra toe.

Bron:
Boodschappen


7 november 2010

Lasagne Bolognese

Ingredienten:
  • bolognesesaus
  • bechamelsaus
  • lasagnebladen
  • mozarella of geraspte jonge kaas

Materialen:
  • ovenschaal
  • aluminiumfolie

Bereiden:
Oven voorverwarmen op 180 graden.

In een ingevette schaal een laagje lasagnebladen leggen. Daar boven op een laagje bechamelsaus.Vervolgens een laagje bolognesesaus. Plakjes mozarella of geraspte kaas op de bolognesesaus leggen (1 bol).

Vervolgens weer een laag lasagnebladen en bolognesesaus en opnieuw een laagje mozarella of geraspte kaas.  Dan weer lasagnebladen en bolognesesaus en eindigen met de bechamelsaus en geraspte kaas.

Schaal afdekken met aluminiumfolie. 30 minuten in oven. Daarna nog 15 minuten zonder folie.

Tip:
Houd lasagnebladen uit een pakje even onder de kraan, dan worden ze beter gaar.

Ik heb dit keer geraspte jonge kaas gebruikt in plaats van plakken mozarella. Mozarella wordt erg draderig en is daardoor lastig te eten. Ik probeer vaak om een extra laagje lasagnebladen er bij in te krijgen omdat ik het lekkerder vind als er iets meer pasta in zit.



Bechamelsaus

Ingrediënten:
  • 500 ml melk
  • 50 gram roomboter
  • 50 gram bloem
  • nootmuskaat, peper, zout


Materialen:

  • steelpan

Bereiden:

1. Verhit in een pan boter, tot de boter lichtjes begint te verkleuren. Als de boter erg bruin wordt, vermindert de bindingskracht, en is er wat extra bloem nodig.

2. Roer de bloem door de gesmolten boter. Laat het mengsel 2 tot 3 minuten op een laag vuur pruttelen zodat de bloem gaart, af en toe roeren.

3. Schenk er vervolgens een scheut melk bij en blijf goed roeren, tot al het vocht kookt en het mengsel bindt. Voeg de volgende scheut pas toe als het mengsel geheel glad is geroerd. Kook de saus nog 2-3 minuten en breng op smaak met zout en peper en nootmuskaat.

Tip:
Goed blijven roeren en steeds pas een volgend scheutje melk erbij doen als je het mengsel hebt glad geroerd.

6 november 2010

Bolognesesaus

Ingrediënten:
  • 500 gram rundergehakt
  • 150 gram ontbijtspek of pancetta
  • 1 stengel bleekselderij, in hele kleine stukjes
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 winterwortel, in kleine blokjes
  • 1 pakje gezeefde tomaten
  • 3 kleine blikjes tomatenpuree
  • 1 blik gepelde tomaten, in stukjes
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 laurierblaadjes
  • suiker
  • sambal
  • bouillonblokje
  • gedroogde oregano, tijm en rozemarijn
  • versgemalen peper
Bereiden:
Fruit de ui, wortel en bleekselderij in een koekenpan. Doe halverwege de knoflook erbij. Doe de tomatenpuree in een braadpan en verwarm deze op hoog vuur tot het niet meer zurig ruikt. Doe het groentenmengsel erbij. Bak in de koekenpan het gehakt en de ontbijtspek tot het er niet meer rauw uit ziet. Doe ook dit bij het tomatenmengsel. Voeg de gezeefde tomaten en de tomaten uit blik toe.
Breng op smaak met oregano, tijm, rozemarijn, suiker, sambal en een bouillonblokje. Voeg 2 laurierblaadjes toe. Laat het geheel geruime tijd sudderen (Minimaal 2 uur, maar liever nog veel langer)

Serveren:
Lekker met tagliatelle, spaghetti of in lasagne. Serveren met een groene salade.

4 november 2010

Franse appeltaart

Ingredienten:
  • 275 gram bloem
  • 175 gram poedersuiker
  • 225 gram boter
  • 3 eieren
  • 100 gram blanke amandelen, gemalen
  • 4 zoete Goudreinetten, geschild en in dunne schijfjes
  • 4 eetlepels abrikozenjam
  • metalen lage taartvorm van 26-28 cm, ingevet

Bereiden:
Meng 250 gram bloem, 75 gram poedersuiker en een snufje zout. Snijde 125 gram boter in blokjes en schep door het mengsel. Wrijf de boter door de bloem tot een kruimig mengsel. Meng er 1 ei door, kneed tot een samenhangend deeg. Meng zo nodig met 1-2 el ijskoud water. Vorm het deeg tot een bal. Laat het in platicfolie in de koelkast 30 minuten rusten.

Klop 100 gram zachte boter met de mixer tot creme en meng er 25 gram bloem, 100 gram poedersuiker en amandelen door. Klop er de 2 eieren door tot ze volledig zijn opgenomen.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol het deeg tot een ronde lap van 30 cm. Bekleed de vorm met het deeg. Strijk het amandelmengsel over de bodem. Leg de appelschijfjes er dakpansgewijs in cirkels op. Bak de taart in de oven (een richel onder het midden) in 40-45 minuten gaar. Verwarm de jam met 1 el water. Neem de taart uit de oven en bestrijk de appel met jam.